От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

40 БИЛКИ В РАКИЯ – ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ!

11 Юли 2013 / 21:13  |  Автор: muncho  | Категория: Здраве
40 БИЛКИ, КИСНАТИ В РАКИЯ – ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ!

Като легенда в Шуменския край се разказва за една баба, която доживяла 103-годишна възраст без никога да е боледувала и без никога кракът й да е стъпвал при доктор. Вместо лекарства, когато се наложело, възрастната жена се лекувала с вълшебна билкова ракия.
Дойде ли зима, бабата само леко затопляла стаята си, а в леглото лягала да спи между две електрически завивки, като преди това глътвала 30-50 гр. от чудодейното питие. Събуждайки се на сутринта, отново изпивала по една чашка половин час преди да закуси. И така доживяла до преклонна възраст.

Марийка Добрева от шуменското село Дойранци имала късмета да научи от своя братовчедка тайните съставки на тази билкова ракия и вече двадесетина години си я прави неизменно, като замества с нея всички лекарства. А този еликсир се оказва, че лекува грип, настинка, кашлица, висока температура, болен стомах, аритмия, язва, главоболие, гърлобол, сърдечни проблеми и какво ли още не. Освен това може да се използва и външно за мазане на болни места по тялото.

Близо 70-годишната днес леля Марийка е известна из целия регион като лечителка. Още като млада тя се запалила по народната медицина, изчела е почти всички книги на тази тема и днес помага на много хора със съветите си.
Билкова ракия може да си приготви и всеки сам вкъщи. В рецептата се използват точно 40 лековити треви, като условието е те да се поставят в спиртния разтвор точно във времето, когато цъфят или в сезона, когато се берат и са най-лековити.

От всички тези билки се взима само по една стиска (колкото може да се задържи в стисната шепа) и тя се пуска в 3-литров буркан, в който предварително е налята 1,5 л домашна ракия – средно силна. От време на време съдържанието му трябва да се разбърква с дървена лъжица.

Ето билките:

1. ГЛУХАРЧЕ – ЦВЯТ, ЛИСТА, ДРЪЖКИ
2. МЕНТА – КАТО ЦЪФНЕ
3. ЖЪЛТ КАНТАРИОН – ЦВЯТ
4. МЛАДИ ЛОЗОВИ ЛИСТА
5. КЪПИНА – МЛАДИ ЛИСТА
6. КОПРИВА – ЛИСТА, ЦВЯТ
7. КОПЪР – ЛИСТА, ЦВЯТ
8. КОКИЧЕ – ЛИСТА, СТЪБЛА, ЦВЯТ
9. МИНЗУХАР – ЦВЯТ
10. ПЕЛИН – ПИТОМЕН, 3 СТРЪКА ПО 1 ПЕДЯ (Внимателно! Бих сложил малко.)
11. КАСИС – ЛИСТА
12. ЛЕШНИК – ЛИСТА
13. ФРЕНСКО ГРОЗДЕ – ЛИСТА
14. МАГДАНОЗ – ЛИСТА, ЦВЯТ
15. СЛЪНЧОГЛЕДОВА ПИТА – 2 ПО-МАЛКИ ЦЪФНАЛИ
16. ДИЛЯНКА – ЛИСТА, ЦВЯТ, КОРЕН
17. МАТОЧИНА – ЛИСТА, ЦВЯТ, КОРЕН
18. ДЕВИСИЛ – ЛИСТА
19. ХРЯН – ЛИСТА, КОРЕН
20. ДЖОДЖЕН - ЛИСТА
21. АМЕРИКАНСКИ ЮЗЪМ - ДЖОДЖЕН ЛИСТА
22. СЛЕЗ - ЦВЯТ
23. СИНЯ ЖЛЪЧКА - ЦВЯТ
24. ДРЯН - ЛИСТА
25. ЕНЬОВЧЕ - ЦВЯТ
26. МАГАРЕШКИ БОДИЛ - ЦВЯТ
27. СМОКИНЯ - ЛИСТА
28. БЯЛ РАВНЕЦ
29. МУРСАЛСКИ ЧАЙ - ЛИСТА, СТРЪК, ЦВЯТ
30. ИНДРИШЕ - ЛИСТА
31. ПОДБЕЛ - ЛИСТА
32. ЯГОДА - ЛИСТА
33. ВИШНА - ЛИСТА
34. ДЮЛЯ - ЛИСТА
35. ОРЕХ - ЛИСТА
36. КЕСТЕН - ЛИСТА
37. БОСИЛЕК - ЛИСТА, ЦВЯТ
38. ЗДРАВЕЦ - ЛИСТА
39. КОТЕШКА СТЪПКА - СТРЪК
40. БРАШЛЯН - КЛОНКИ, ЛИСТА (Внимателно! Бих сложил малко.)

След като в ракията се постави и последната билка, сместа се разбърква много добре и се оставя да престои 20 дни. След като мине този срок, съдържанието на буркана отново се разбърква и се прецежда, като растителната маса се изтисква с ръце много добре до последната капка. Отделеният билков извлек се налива в стъклени бутилки (желателно е да са тъмни или да стоят на тъмно) и се затваря хубаво.
Вътрешно се приема по 1 с. л. 3 пъти на ден. Както твърди леля Марийка, усещането е невероятно – докато го пиеш, сякаш течността минава през тялото ти като метличка и те почиства, от което ти става много приятно.

Външно се прилага като с ракията се мажат болните места.
Отделно лечителката споделя, че наистина, откакто пие този еликсир, не й се е наложило да взима лекарства. Но пък стриктно гледа да се храни с повече плодове и зеленчуци и включва в менюто си много чесън, лук и риба, а тлъсто месо вкусва само в редки случаи.

Проф. Мермерски научава за рецептата и я публикува. Прави опити за производство, но ФарМафията вдига бариери. После в една софийска аптека започва да се продава, но заради „регулациите” трябва да се разбере коя е тя, защото информацията не е публична.

П.п. Някои полезни съставки на билките се разтварят във вода, други в спирт. В ракията има и едното и другото. Пил съм билкова ракия с 16 билки – вкуса е особен, но пък е много пивка. За здраве - наздраве :)
Част от текста е по: http://www.desant.net/show-news/27526/
КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
Анонимен    13 Ноември 2013 / 15:44  

билкова ракия
много ми хареса тази рецепта ,но имам питане ако все пак може някой да ми отговори...Какъв е този американски юзъм и къде да го намеря пресен ,ако е като нашия джоджен защо е написан два пъти /джоджен листа/ и още нещо минзухар да ама има два вида защо не сте уточнили какъв точно се слага /жълт или лилав/ Моля ако някой знае тези подробности да пише ,за да мога да си я направя тази билкова ракия..Благодаря!!
muncho    13 Ноември 2013 / 19:37  

Отговор
До колкото знам от човек, който прави рецептата: първия, т.е. пролетния минзухар. Слагай пресен джоджен и това е :)
Успех
Анонимен    21 Ноември 2013 / 12:07  

билкожа ракия
не е юзъм, а гюзум.така наричат една разновидност на добре познатият ни джоджен в карловско, панагюрско и пазарджишко.този вид е с малко -по къдравки листа и мерише по силно -подворищата е пълно.
Анонимен    6 Февруари 2014 / 12:01  

билкова ракия
Това е не възможно,защото почти всички билки се берат в различно време на годината. Например когото цъфтят кокичето и минзухара има още сняг а другите билки още не са поникнали и дърветата са още на пъпки. А се казва че билките трябва да са пресни.Така че това са пълни глупости.
muncho    6 Февруари 2014 / 23:46  

Отговор
Което е готово за бране се бере и се слага в ракията. И след последната билка се чака 20 дена. Почва се края на зимата и приключва късно есен. Сложи ли се в ракията - не се разваля. Какво странно има. Странен е вкуса, не е като кайсиева, но това е лекарство. Не е за "пукница".
Анонимен    12 Май 2014 / 09:42  

билкова ракия
можели да се заместят пресните билки със сухи, като минзухара,синята жлъчка която прецъфтя и други които не сам видял оште

ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН
Име: МУНЧО
Фамилия: ИВАНВАЗОВСКИ
Пол: Мъж
Град: Полски Тръмбеш
Възраст: 21
Дата на регистрация: 21 Юни 2012
КАТЕГОРИИ В МОЯТ БЛОГ
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: МУНЧО
Дата на създаване: 21 Юни 2012 / 22:41
Категория: Политика, Екология, Бизнес, Здраве,
Прочетен: 252932
Коментари: 23
Последна промяна: 16 Юли 2015 / 17:05